Alüminyumun özellikleri oldukça işlevsel olduğu için birçok sektörde kendine geniş bir yer edinmiştir. Oksijen ve silisyumdan sonra doğada en çok bulunan 3. element olması ve kimyasal yapısının getirdiği avantajların çok olmasından dolayı geniş bir kullanım alanına sahip bir elementtir. Çok önemli bir element olması sebebiyle bu yazımızda alüminyumun genel özellikleri hakkında bilgilendirme yapacağız.
Alüminyumun Fiziksel Özellikleri
- Alüminyum gümüş beyazı, gri ve parlak bir görünüme sahiptir.
- Dayanıklılığı hemen hemen çelikle eş değerdir.
- Yumuşak yapısı nedeniyle kolay işlenebilen bir özelliğe sahiptir.
- Dünyanın en hafif metallerinden biri olması kullanım alanını genişletir. Örneğin demirden 3 kat hafif olmasına rağmen son derece güçlü ve esnektir. Ayrıca korozyona karşı dayanıklıdır.
- Alüminyumun en işlevsel fiziksel özelliklerinden biri olumsuz hava koşullarına karşı oldukça dirençli olmasıdır. Bunun yanı sıra yiyeceklere, kimyasal sıvı ve gazlara karşı olan dayanıklılığı da fonksiyonel olmasını sağlamıştır.
Alüminyumun Kimyasal Özellikleri
- Kimyasal sembolü Al olan alüminyum periyodik tabloda 3-A grubunda yer alır.
- Atom numarası 13 ve atom ağırlığı 26,97’dir.
- Erime noktası 650 derece, kaynama noktası ise 1800 derece olduğu için sıcaklığa karşı oldukça dirençlidir.
- Doğada en yaygın haliyle karşılaştığımız çeşidi alüminyum sülfatlardır. Suyun temizlenmesi, tıp, kozmetik, kimya endüstrisi ve diğer sektörlerde alüminyum sülfatlar kullanılır.
- Manyetize olmayan alüminyumlar çok iyi bir elektrik iletkeni görevi görür. Bu sebeple birçok sektörde bakır yerine alüminyum tercih edilir.
- Toksik olmadığı için mutfak araç ve gereçlerinde kullanımı yaygındır. Aynı zamanda yapısal özelliği itibariyle alev almaz.
Alüminyumun Mekanik Özellikleri
- Tüm alüminyum malzemeler, yüksek mukavemete sahip olan çeliklere kıyasla düşük çekme dayanımı özelliği taşır ve birim yük altında iken daha fazla şekil değiştirebilirler.
- Çeliğe göre 3 kat fazla elastik özellik gösterir. Buradan yola çıkarak şunu söyleyebiliriz: Aynı yapı ve boyuta sahip olan alüminyum malzeme, çelik malzemeye göre 3 kat daha fazla enerji emme kapasitesi taşır. Fakat bu durum alüminyumun akma sınırına ulaşmadığı hallerde geçerlidir.
- Alüminyum sıcak ve soğukta kolayca şekil alabilen bir yapısal özelliğe sahiptir. Levha gibi malzemelerin film haline getirilebilmesi noktasında çok başarılıdır.
Pingback: tadalafil